Mutlu Yıllar :)


Translate

25 Aralık 2011 Pazar

Noel Nedir?

Hristiyanlar'ın İsa'nın doğum günü yıldönümü olarak kutladıkları gün "Noel Günü" diye isimlendirilmiştir. Katolikler ve Protestanlar Noel gününü 25 Aralık'ta,Ordadokslar ise 6 Ocak'ta kutlarlar. Bunun nedeni, Ordodokslar'in kullandıkları takvimin farklı oluşudur.

Noel günü, Hristiyanlar bir çam ağacını küçük mumlarla, renkli ampullerle,çıngıraklar ve diğer süslerle donatırlar. Noel gününün gecesi, evin bacasından giren Noel Baba'nın hediyeler getireceği, bütün Hristiyan çocuklar arasında yaygın bir inançtır.

Noel Baba hakkındaki efsaneler çeşitlidir. Bir söylentiye göre, Noel Baba Hristiyanlığın ilk çağlarında Batı Anadolu'da yaşamış öaint Nicholas (Aya Nikola) adında bir aziz'dir. insanları çok seven, kalbi iyilikle dolu, cömert, çevresinde herkesin yardımına koşan, yoksullara dar zamanlarında yetişen biri diye bilinen Noel Baba efsanesi, aradan geçen yüzyıllara rağmen aynı canlılıkla yaşamıştır. Noel yortusu dolayısıyla, Hristiyan dünyasının büyüklerinin bütün dünyayı hedef tutan, barış, mutluluk dilekleriyle yüklü,yeni yıl için iyi temennilerle dolu konuşmalar yapması da alışkanlık halini almıştır. 

Yılbaşı:
Yeni bir yılın başlangıcına verilen isimdir. Yıllık takvimler kullanan kültürler tarafından kutlanmaktadır.

Türkiyede Yılbaşı:
31 Aralık günü Yılbaşı akşamıyken 1 Ocak günü yeni yılın ilk günüdür. Yılbaşı akşamında çeşitli eğlenceler ve kutlamalar düzenlenir. Genelde menüde hindi ve iç pilav ile akşam yemeği oluşturulur. Yılbaşı ağaçları ve Noel Baba simgleride kutlamanın unsurlarındandır. Ayrıca yeni yıla girildikten sonra hediye verme adeti de yaygındır.Ve yaygın bir adet olmuş olan Tombala oyunu oynanır.





Noel Baba:



Noel Baba (Santa Claus), özellikle Hristiyan dünyasında Noel kutlamalarının en önemli figürlerinden biridir.

Hristiyan inanışına göre; M.S. 4. yüzyılda Anadolu'da Myra (bugünkü Demre-Antalya) yöresinde yaşamış olan Aziz Nikolaos adındaki Hristiyan azizi, Roma İmparatoru Büyük Konstantin'in rüyasına girdi ve idama mahkum edilen 3 subayı kurtardı. Bu olaydan sonra ünü gittikçe yayılan Nikolaos, zamanla Rusya ve Yunanistan gibi ülkelerin hayır kurumlarının, loncaların, çocukların, denizcilerin ve bazı şehirlerin koruyucu azizi olarak benimsendi. Çocuklara özel armağanlar getirdiğine inanılan ve Noel Baba olarak anılmaya başlanılan Aziz Nikolaos efsanevi bir kişiliğe büründü.

Aziz Nikolaos'un Noel Baba haline sokulması ilk önce Almanya'da görüldü. Bu efsanevi gelenek zamanla Protestan kiliselerin çoğunlukta olduğu Avrupa ülkelerinde yayıldı. Sonra ABD'nin New York şehrine gelip yerleşen Hollanda'lı Protestanların Aziz Nikolaos'u iyilik sever bir kimse olarak anmaları da çok sevilmesine yol açtı. Ayrıca ABD ve İngiltere'de kutlanan çocuk bayramlarında da yer verilmeye başlandı. Geleneksel aile ve çocuk bayramı olarak kutlanan Noel yortusunun koruyucusu olarak kabul edildi.

Noel Baba'nın şişman, neşeli, kırmızı ve beyaz piskoposluk giysileri içindeki tasvirleri Amerikalılar tarafından gündeme getirildi. Noel Baba olarak bilinen Aziz Nikolaos'un bazen yalnız, bazen yardımcısıyla ata binerek, bazen de sekiz Ren geyiğinin çektiği arabasıyla evlerin damlarında dolaştığı efsanesi yaygınlaştı.

İnanışa göre sırtında içi hediye dolu bir heybeyle dolaşan Noel Baba evlere bacadan girer ve armağanlarını uslu çocukların ayakkabılarının ya da şöminede asılı çoraplarının içine koyar. Noel Baba, "yaşayan" bir folklorik olaydır.


merry christmas,Christmas pictures,Yeniyıl resimleri,yılbaşı resimleri,Noel, yeniyıl mesajları,Yeni yıl gifleri,Christmas gifs

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder