Mutlu Yıllar :)


Translate

25 Aralık 2011 Pazar

Evde Yılbaşı davetinin ipuçları

  Yılbaşı'nda, dışarının kalabalığından uzak, sizin için özel insnalarda evde keyifli bir geceye hazırlanıyorsanız yazımızı mutlaka okuyun! Konuklarınıza hoş bir akşam yaşatmak için gereken ipuçlarını sizin için yazdık...

Evde Yılbaşı daveti vermek sandığınız kadar yorucu bir zor iş değil. Önemli olan, yaptığınız işleri planlı ve programlı yapmak ve hazırlık sürecini dostlarınızla birlikte eğlenceye dönüştürebilmek.

Hazırlıklarınıza başlarken yapacağınız ilk iş menüyü belirlemek olmalı. Yemek ve servis için gerekli hazırlıklarınızı da birkaç gün öncesinden tamamlamış olmanız gerekir. Aksi halde Yılbaşı'ndan bir gün önce mönü hazırlayıp, alışverişe çıkayım derken iki ayağınız bir pabuca girer ve sonuç hiç de iyi olmaz.

Yeni bir yıla girerken yiyeceğiniz akşam yemeği için ideal saatler 20:30-20:45`tir. Ancak davetli sayısı çoksa konuklarınıza saat verirken biraz esnek davranmakta fayda var.

Mönüyü hazırlarken davetli listesine göz önünde bulundurun. Dostlarınızın hoşlandığı yemekleri hazırlamak misafirlerinizi daha da mutlu edecektir. Onların hiç yemediği bir yemeği hazırlamak akşam yemeğinizi kabusa çevirebilir.

Akşam yemeği için hazırlıklarınızı yaparken, tecrübelerinizin yanı sıra yemek kitaplarına danışabilirsiniz. Annenize ya da bir büyüğünüze danışmak da sizi birçok eziyetten kurtarabilir. Çünkü onun tecrübeyle sabit yemek tarifleri bu akşam yemeğinde sizin hayatınızı kurtarabilir. Tamamen özgün bir yemek daveti vermek istiyorsanız da ufak tefek hatalarınızın olması çok doğal.

Yemek masasını Yılbaşı için süslemek ve hangi renkleri kullanacağınıza karar vermek de hazırlık sürecinin önemli bir aşaması. Yeni yıla mutlu bir şekilde girmek için canlı renkler kullanmalısınız, çiçekleri ve mumları da bulunduğunuz ortamdan eksik etmeyin.

Her yemek için ayrı bir tabak kullanmanız gerektiğini unutmayın. Tabakların yanına da farklı renklerde seçilmiş peçeteler yerleştirin.

Her servisin sol üst tarafına ekmekler için küçük tabaklardan koyabilirsiniz, böylece misafirleriniz için bol seçenekli ekmek sepeti oluşturursunuz. Günün en lezzetli ve en gerekli kısmı hazırladığınız aperatifler. Her zevke hitap edecek şekilde birkaç çeşit aperatif hazırlamayı da ihmal etmeyin.

Masaya son bir kez göz atmaya unutmayın. Yemeklerinizi kontrol edin ve salonunuzun çeşitli köşelerine büyük, kokulu mumlar yerleştirin, dekorasyon için Yılbaşı balonları ve renkli süslerden de kullabilirsiniz. Evin belli yerlerinde bol miktarda kültablası bulundurmayı da unutmayın.

Evinizde verdiğiniz davetin yeni yıl partisi olduğunu düşünürsek, içki konusu da yemeğin "olmazsa olmaz"ı. Bunun için konuklarınızın zevklerini önceden bilmenizde yarar var. Alkollü içki tercih etmeyenler için de gazlı içecekler ve meyve suyu bulundurun.

Masa düzeni…

Bardaklar...

Masada herkesin önünde, o gece kullanılacak tüm bardaklar yer almalıdır. (Varsa tatlıyla birlikte içilecek şarap bardağı hariç) Su bardağı tabağın sağ kısmında, bıçağın hemen önünde yer alır. Şarap bardağı ise su bardağının sağına konmalıdır.

Tabaklar...

Yemek yenilen tabakların dışında masada bir de herkesin yanı başında birer ekmek tabağı bulunması yemeği şıklaştırır. Bunun dışında masanın dekorasyonunda büyük rol oynayan bir diğer şey de altlıklardır. Altlık diğer tabaklardan daha büyüktür ve en altta yer alır. Altlıklar porselen, gümüş, pirinç ve hatta hasırdan bile yapılmış olabilir. Altlıklarda yemek yenmez fakat tabaklar bunu üzerine konur ve masada şık bir görünüm oluşur.

Çatal, bıçak ve kaşıklar...

Çatal, bıçak ve kaşıklar, yemek ister resmi ister gayri resmi olsun, her zaman kullanım sırasına göre dışarıdan içeriye doğru dizilmelidir. Giriş yemeğini yiyeceğiniz çatal en dış sol kısımda, bıçak ise en dış sağ kısımda yer alır. Tatlı dışındaki herhangi bir kaşık (çorba kaşığı) bıçakların sağına yerleştirilmelidir. Tatlı kaşığı ve gerekliyse çatalı ise her zaman tabağın önüne konur.

Bardaklar

1. Su bardağı
2. Kırmızı şarap bardağı
3. Beyaz şarap bardağı
4. Şampanya bardağı
5. Çok amaçlı bardak


Tabaklar

1. Ana yemek tabağı
2. Salata tabağı
3-4.Fincan ve fincan tabağı
5. Ekmek tabağı
6. Altlık


Çatal, bıçak ve kaşıklar

1. Salata çatalı
2. Ana yemek çatalı
3. Ana yemek bıçağı
4. Çorba kaşığı
5. Çay kaşığı
6. Tereyağ bıçağı
7. Balık çatalı
8. Balık bıçağı
9. Tatlı çatalı


Yılbaşını evde kutlamanın maliyeti ne kadar?

Yeni yıla, restoran veya lüks otellerin düzenlediği kutlama programları yerine evinde girmeyi tercih edenlerin, 30- 80 YTL arasında harcama yapması gerekiyor.

Yüksek gelirli vatandaşlar, yılbaşı gecesi için otel, tatil köyü veya restoranlardaki rezervasyonlarını şimdiden yaptırırken, yeni yıla evlerinde girecek olanlar ise kuracakları sofra için hazırlıklarını sürdürüyor.

Yılbaşı eğlencesi olarak, lüks tesislerde sahne alan sanatçılar yerine, evlerinde televizyonda yayınlanan kutlama programlarını izleyen 4 kişilik bir ailenin, tavuk, çorba, pilav, salata ve düşük fiyatlı bir tatlıdan oluşan sofra kurmak için en az 20-25 YTL harcaması gerekiyor. Sofranın, tavuk yerine hindi pişirilerek zenginleştirilmek istenmesi halinde gözden çıkarılması gereken para 40-50 YTL'yi buluyor.

Yılbaşı gecesi televizyon karşısında çerez yemenin maliyeti bir kilogram ayçekirdeği, tuzlu fıstık ve leblebi karışımı için 6-7 YTL olurken, Antepfıstığı ve badem gibi çeşitlerin yer aldığı karışımın ücreti ise 15-20 YTL arasında değişiyor.

Yeni yıla girerken birer kilogram elma, mandalina ve portakal gibi meyvelerin tüketilmesi durumunda ayrıca 5-6 YTL harcama yapmak gerekirken, maliyet, muz, kivi, ananas ve Hindistan cevizi gibi çeşitlerin eklenmesiyle daha da yukarılara çıkıyor.

Buna göre, yeni yıla evlerinde ''Merhaba'' diyecek dört kişilik ailenin minimum 30-40 YTL arasında harcama yapması kaçınılmaz olurken, çeşidi biraz daha bol sofralar için bu rakam 70-80 YTL arasında değişiyor.
merry christmas,Christmas pictures,Yeniyıl resimleri,yılbaşı resimleri,Noel, yeniyıl mesajları,Yeni yıl gifleri,Christmas gifs

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder